Assalamualaikum dan salam ramadhon yang ke-11. ke 12? 11.
Sempena bulan ramadhon yang penuh keberkhaton ni, aku nak share sikit lah juadah berbuka aku semalam. Tak share banyak, sikit je.
Aku taktau kenapa lately aku suka makan ayam madu ni. Nak kata mengidam, belum kawen lagi. Eceh. Jadi takpa. Aku anggap jelah selera aku bertukar selari dengan hormon badan. Ikut sains la ikut sains. Asyik ikut orang kampung tak kemana jugak ye tak?
So aku malas cakap banyak, mari aku kongsi resipi chicken honey honey aku ni.
Step 1;Sediakan bahan bahan
Ayam
Bawang putih kisar/tumbuk (4 ulas sukati kau)
Bijian Lada hitam (tumbuk kasar)
Sos tiram
Madu
Garam/ajinamoto (ikut suka kau)
Serbuk cili (kalau nak pedas)
Halia (Nak letak boleh tak letak pun boleh)
Ratio sos tiram dan madu yang aku letak |
Gaul bawang putih. Aku tumbuk kasar je. Malas aku malas. |
Aku suka lada hitam jangan tanya kenapa |
Step 4; Letak minyak alar kadar je kat pemanggang ajaib tu. Jangan banyak banyak, nanti gemok susah.
Step 5; Susun ayam elok elok cantik cantik atas pemanggang ajaib tu. Kalau rajin. Kalau tak rajin susun macam aku buat ni. Susunan Main Taram nama dia.
Susunan Main Taram/Asal Boleh |
Step 7; Snap gambar dan upload ke instagram berserta hashtag #sedapnye #juadah #iftar #kauhado #DIY
Till then, babai!
No comments:
Post a Comment